Befektetés fogalma és alapjai kezdőknek: mi az és miért kell befektetni?

Befektetési alapok
Befektetési alapok

Érdekel a befektetés fogalma? A befektetésekről szeretnél tanulni? Jó helyen vagy! Ebben a cikkben bemutatom a befektetések legfontosabb alapjait, amelyeket a kezdőknek tudniuk kell. Továbbá azt is megnézzük, hogy miért fontos befektetned, és mit veszítesz, ha nem élsz a lehetőséggel.

Ha vagyont szeretnél építeni – akár nyugdíjcélra, akár a pénzügyi szabadság elérésének céljából – , akkor nem elég pusztán pénzt keresned és megtakarítanod. A pénzed munkára kell fognod, azaz be kell fektetned, hogy Neked dolgozzon!

Ahogy Robert Kiyosaki mondta, minden egyes forintra, amit megtakarítottál, munkaruhát adhatsz és elküldheted, hogy még több pénzt keressen Neked.

Ma már bárki befektethet, pár ezer forinttal és egy okostelefonnal. A befektetések világa azonban komplikáltnak tűnhet, és sokszor nem is tudjuk, hogy hogyan is vágjunk bele. Az interneten valóságos információtengerbe csöppenünk, ahol olykor nehéz megtalálni a helyes kiutat. Emiatt sokan el sem kezdenek befektetni, így folyamatosan pénzt veszítenek az infláció miatt, anélkül, hogy észrevennék azt.

Jómagam már több mint 8 éve fektetek be. Emlékszem kezdetben mennyire homályos is volt ez a világ számomra. Az igazság az, hogy a megfelelő alaptudással a befektetések nagyon is egyszerűek.

Ebben a cikkben érthető módon bemutatom a legfontosabb tudnivalókat a befektetésekről, amelyekkel kezdőként tisztában kell lenned.

A befektetés és a spekuláció közötti különbségek
Nem befektetés tehát az olyan művelet, ami azért vásárol meg egy eszközt, mert annak pusztán az árváltozása képes profitot termelni. De sokszor nem könnyű éles határvonalat húzni. Különösen nagy a félreértés a részvények és az ingatlanok esetében, ahol gyakran azt hiszik az emberek, hogy befektetnek, pedig valójában spekulálnak.
A jobb megértés végett nézd meg az alábbi táblázatot, mely több oldalról is megpróbál különbséget tenni a befektetés és a spekuláció között:

HASONLÍTÁSI ALAP

BEFEKTETÉS

SPEKULÁCIÓ

Hozamtermelés reményében végrehajtott eszközvásárlás

Mélyreható elemzés: pl. vállalatértékelési eljárások

Hosszútáv

Közepes

Értékteremtés

Saját tőke

Stabil

Megfontolt, konzervatív

Jelentés

Döntés alapja

Időhorizont

Kockázat

Nyereség alapja

Tőke

Bevétel

Jellemző viselkedés

Kockázatos pénzügyi művelet, profit reményében

Hallomás, trendek, grafikonok elemzése

Rövidtáv

Magas

Árváltozás

Saját tőke, és / vagy hitel

Kiszámíthatatlan, ingadozó

Vakmerő, agresszív

A befektető úgy tekint a piacra, mint egy webshopra: ahol akció van (alacsony az ár), ott vásárol. Vagyis ugyanazért az árért keresi a legjobb vételt. A spekuláns viszont kaszinót lát a piacban: ha esik az ár, akkor veszít, ha felfele megy, akkor nyer.