Valószínű Te is hallottad már, hogy ha vagyont akarsz építeni, akkor be kell fektetned.

Ha ez nem lenne elég ok, akkor elég csak emlékeztetned magad, hogy az infláció miatt a pénzed átlagosan kb. évi 3%-ot veszít az értékéből. Egy 10 millió forintos megtakarítás – amit a párnád alatt (vagy a bankszámládon) tartasz – 20 év múlva már csak valójában 5.5 milliót fog érni.

Garantált veszteség!

A haszon lehet tőkenyereség vagy pénzáramlás (pl. osztalék), de akár mindkét lehetőség is.

Ma már számos befektetési ötlet létezik mindenki számára – az olyan biztonságos pénzügyi befektetésektől kezdve, mint az állampapírok, vagy a magasabb hozamot kínáló, de kockázatosabb részvényekig vagy ingatlanokig. A lentebb említett befektetési lehetőségek mindegyikénél a következő szempontokat vettem figyelembe, hogy megkönnyítsem számodra a választást:

1. Fektess magadba

 • Hozampotenciál Végtelen

 • Hozam forrása Tudás,tapasztalat

 • Kockázat Nincs

 • Időtáv Egész életeden át

 • Minimális tőke Nincs

 • Kellő hozzáértés Nem szükséges

Sokan nem gondolnak erre, úgy mint egy befektetési lehetőségre. Mégis, a saját magadba való befektetés marad mai napig a legjobb befektetés.

Akár új szakmai készségek elsajátításáról, akár pénzügyi és befektetési ismereteid bővítéséről van szó, saját magad képzése egy olyan befektetés, amely életed végéig kamatozni fog.

De a saját magadba való befektetésnek nem feltétlen kell pusztán a pénzügyekre vagy a karrierlehetőségeid javítására korlátozódnia.

Talán még fontosabb, hogy saját egészségedbe is fektess. Ez nem csak a befektetéseidet, de a hosszú távú pénzügyi helyzetedet, és az életminőségedet is nagyban javíthatja.

ELŐNYEI

 • Garantált hozam

 • Magasabb keresőképesség

 • Jobb pénzügyi helyzet

 • Jobb életminőség

 • Életed végéig kamatozik

 • Senki nem veheti el tőled

HÁTRÁNYAI

 • Időt és folyanatos minimális befektetés igényel a nagy hozam.

 • Időbe telhet, amíg az eredmény megmutatkozik

Kinek lehet ez a legjobb befektetés: Mindenkinek!

Hogyan fektethetsz magadba: olvass blogokat, pénzügyi könyveket, tanulj a befektetésekről és pénzügyekről, végezz el tanfolyamokat, építs kapcsolatokat, figyelj az egészségedre stb.

2. ETF befektetés a legmegfelelőbb befektetési eszközök a kisebb és a nagyobb befektetők számára is.

MIÉRT ÉRI MEG ETF-BE FEKTETNI?

Az ETF egy passzív befektetési forma, ami az utóbbi években, főleg a kisbefektetők körében elég nagy népszerűségre tett szert.

Rengeteg előnnyel bírnak az ETF-ek, csak jól át kell gondolni, hogy a sok ETF közül melyiket érdemes valójában megvásárolni. Nagy a választék a termékek között: az Egyesült Államok tőzsdéje például több, mint 1000 különböző ETF termékkel rendelkezik.

De miért is ennyire nagyszerű befektetések a részvények?A részvények tulajdonjogot megtestesítő értékpapírok. Ha egy cég részvényébe fektetsz be, akkor tulajdonképpen annak a résztulajdonosává válsz.A gazdaság növekedésével, az adott cég is folyamatosan növekszik, és egyre több nyereséget termel.

Így Te, m ,mn nbint társtulajdonos, egy olyan céget birtokolsz, amely egyre és egyre értékesebb lesz.Ennek köszönhetően a részvényeid ára is növekszik, amiből tőkenyereséged származik.

Továbbá, a cég osztalékot is fizethet, amiből Te is részesülsz a részvényeid után. Így tehát két forrásból is származik hasznod.

Az ETF (Exchange Traded Fund) lényegében egy olyan részvénykosár, amely által egyszerre több száz vagy akár ezer vállalatba fektethetsz be egyetlen egy vásárlással.

ELŐNYEI

 • Passzív befektetés

 • Legalacsonyabb költségek

 • Adóhatékony eszközök

 • Könnyen kialakíthatsz egy jól diverzifikált portfóliót

 • Alacsonyabb kockázat a részvényekkel szemben

 • Nincs minimum befektetési követelmény

 • Egyik legjobb eszköz a vagyonépítésre

ELŐNYEI

 • Passzív befektetés

 • Legalacsonyabb költségek

 • Adóhatékony eszközök

 • Könnyen kialakíthatsz egy jól diverzifikált portfóliót

 • Alacsonyabb kockázat a részvényekkel szemben

 • Nincs minimum befektetési követelmény

 • Egyik legjobb eszköz a vagyonépítésre

Az ETF népszerűsége nagyban az eszköz által kínált előnyöknek köszönhető más befektetési eszközökkel szemben.

Példa: Ha a Vanguard FTSE ALL-WORD ETF-et vásárlod meg, akkor egyszerre 50 különböző országból származó kb. 3500 vállalatába fektethetsz be - közöttük az Apple, Microsoft, Google, Tesla, McDonalds, Nestlé, Toyota Motors, Unilever stb. - mindössze kb. 84 euróért.

Példa: Ha a Vanguard FTSE ALL-WORD ETF-et vásárlod meg, akkor egyszerre 50 különböző országból származó kb. 3500 vállalatába fektethetsz be - közöttük az Apple, Microsoft, Google, Tesla, McDonalds, Nestlé, Toyota Motors, Unilever stb. - mindössze kb. 84 euróért.

Miért jó befektetni?

Hosszú távon ez a legjobb megoldás a megtakarítások elhelyezéséreegyértelműen a legmagasabb jövedelmezőséget tudja elérniminden milliárdos vállalkozás és befektetés árán szerezte vagyonátrészesedik mások sikeres vállalkozásábólmás emberek fogyasztásából gyarapodó cégek tulajdonosává válikez a pénzkeresés legegyszerűbb módjavagyont gyarapít és passzív jövedelmet hoz létrevédi vagyonát az inflációtól való elértéktelenődésétől

3.Ingatlanalapok és ingatlan ETF-ek

A kezdő befektetők nagy része nem tudja, hogy milyen befektetési formát érdemes választani. A tőzsde és az ingatlanbefektetés a legnépszerűbb és legválasztottabb befektetési formák közé tartoznak.A tőzsdén leginkább részvényekbe és devizákba, valamint egyéb értékpapírokba szoktak befektetni.Az alábbi táblázatban összehasonlítottuk a két befektetési forma jellemzőit:

Jellemző                 Ingatlan befektet          tőzsdén

Minimális tőke       10.000.000+ Ft             1.000 – 10.000 Ft   

Nyereség                magas                          nagyon magas             Időtáv                       10+ év                              0 – 10 év      

   

Ingatlan befektetés a tőzsdepiacon

Nem kötelező szigorúan egyik befektetési lehetőség mellett döntened, ugyanis a tőzsdepiacon ingatlanokba is lehetőséged van befektetni. Az ingatlan fizikai megvásárlása nagyobb költséggel és felelősséggel jár, mint a tőzsdén való befektetés.A tőzsdén az ingatlanpiacba cégek részvényein és ETF-eken keresztül tudsz befekteni. Az ETF-ek alacsony kockázattal és moderált hozammal rendelkeznek, mivel több, hasonló típusú cég részvényeit foglalják magukba.

Ingatlan Befektetési Alap

A piacon elérhető befektetési alapok azok számára előnyösek, akik egy ingatlan megvásárlásához nem rendelkeznek elegendő tőkével. Az ipartelkekre és irodaházakra vonatkozó befektetési alapok már nagy múlttal rendelkeznek, 2016-ban pedig ingatlanokra is született ilyen lehetőség.Ezekbe az alapokba egyszerre több befektető is be tud fizetni. Egyértelműen minél többet fizetsz, az esetleges hozam annál nagyobb arányban fog téged érinteni. A befektetési alap remek lehetőség azok számára, akik kis összegekben, akár havi részlettel szeretnének pénzt befektetni. Ahhoz, hogy ezt megtedd, értékpapírszámlára lesz szükséged.

Összefoglaló

Az ingatlanvásárlás a befektetésnek egyik legegyszerűbb formája. Egy ingatlan jövedelmezőségét számos tényező befolyásolja, ezért befektetőként más szemmel kell felmérned az ingatlan adottságait.Sokszor jó választás lehet az ingatlant lakáshitellel megvásárolni, ha arra gondolsz, hogy a lakást később magasabb áron is el tudod adni.

4.Állampapírok

Az állampapírok olyan, egyfajta hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, amelyeknek hozamát az állam garantálja. Majdnem 100%-os sikerességű befektetési lehetőséget biztosítanak, a kockázatot csupán az államcsőd lehetősége jelenti, azonban ez hazánk esetében nem valószínű, hogy előfordul.

Ha magyar állampapírt vásárolsz, akkor tulajdonképpen az államnak adsz kölcsön, ő pedig erre kamatot fizet neked ugyanúgy, ahogy Te fizeted azt a banknak, amikor hitelt veszel fel. Sajnos azonban ennek is akadnak hátrányai, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül.

Mivel az állampapírok kockázata alacsony, a hozamuk is az; a sokáig favoritnak számító Magyar Állampapír Plusz hozama például gyakorlatilag eltűnt az inflációnak “köszönhetően”.5. Részvények

5.Az adósságok visszafizetése

Furcsának tűnhet a hitelek visszafizetéséről, mint befektetési lehetőségről beszélni, pedig garantált a hozama, ami csak a legjobb befektetésekre igaz. Minden csak megfogalmazás kérdése, és ez ebben az esetben is megállja a helyét.

Ha a hiteled magas kamatozású, akkor amíg tart a futamidő, ezt a kamatot folyamatosan fizetned kell. Ha végtörleszted a hiteledet, akkor a kamatot nem kell megfizetned, azaz a futamidő elméleti végéig a kamat hozamként realizálódik.Itt azonban még nincs vége, hiszen, ha nem kell törlesztened, akkor az arra szánt pénz – és a megtakarított kamatok összege – tovább növelheti a megtakarításaidat, sőt, akár be is fektetheted!

6.Online marketing

A marketing jelenlegi leghatékonyabb ága az online marketing.Ez a kifejezés az interneten történő ügyfélszerzést foglalja magában:

 • Megtalálni a potenciális vásárlókat

 • Majd meggyőzni őket, hogy a mi cégünk termékét vegyék meg

Az online marketingnek rengeteg alfaja létezik, például:

 • PPC, azaz a hirdetések kezelése

 • SEO, azaz a keresőoptimalizálás

 • Copywriting, azaz a marketing jellegű szövegírás

 • Email marketing, azaz az elektronikus postán történő feliratkozók gyűjtése és megkeresése

 • Social media marketing, azaz a közösségi média profi, marketing-célú használata

…és még rengeteg más online marketing szakma létezik